RUT - Reflektion och utveckling i grupp
Ett utvecklingkoncept med syfte att skapa självorganiserande Reflektions- och Utvecklingsgrupper med lång hållbarhet. Konceptet består av fem utbildningstillfällen under ledning av konsult. Därefter är tanken att gruppen ska leva sitt eget liv med möjlighet till stöd av oss som konsulter vid behov.
RUT-grupper är ett sätt att mötas och utvecklas på ett personligt och professionellt plan genom reflektion och samtal med andra. Varje RUT-grupp startar med ett tema.
Den bärande idén är att vi växer genom möten. Det är utvecklande att formulera för andra vad man brottas med och vad man har lyckats med. Att ta del av hur andra förhåller sig till och har löst liknande angelägenheter ger perspektiv på den egna situationen. Att dessutom berika sig genom gemensamma reflektioner kring artiklar, poddar, videoklipp mm. bidrar till insikter, lärande och utgör ofta en sporre till den egna utvecklingen.
RUT-filosofin
RUT konceptet vilar på värderingarna likvärdighet, ömsesidighet och ett uppskattande förhållningssätt. Med målet att skapa hög psykologisk trygghet och vara en plats för att provtänka tillsammans.
I en RUT-grupp är alla likvärdiga, ingen är mer expert än någon annan, ingen är ledare eller blir ledare under tiden. Alla har olika bidrag in i gruppen. I RUT-gruppen delar medlemmarna ömsesidigt och i förtroende vad de tänker att de kan och förstår. Vad de brottas med att förstå eller vilka angelägenheter de har kring det som är temat för gruppen.
I ömsesidigheten och det uppskattande förhållningssättet ligger att alla medlemmar i RUT-gruppen är där för att växa och utvecklas. Alla i RUTgruppen är där för sin egen och varandras del med ett nyfiket och uppskattande bemötande och förhållningssätt. Alla reflektioner möts som är intressanta och utvecklande.
RUT-grupp
Uppstart och fem utbildningstillfällen
Syftet med utbildningen är att forma en struktur och kultur som gör RUTgruppen trygg och hållbar över tid. En RUT-grupp består av fem till tio medlemmar. Det valda ämnet varvas med utbildning i teorier kring följande:
Olika beslutsmodeller för självorganiserade grupper
Kort introduktion i gruppdynamik, IMGD
Kort introduktion i principer för självorganisering
Kort introduktion i reflektionsverktyget BUJO
Möjlighet att göra en Barrett PVA, Personal Values Assessment
Samarbetsprinciper
Igångsättaren/konsulten är inte en ledare för gruppen och kommer att lämna gruppen efter 5 tillfällen. Från tillfälle 6 och framöver så är gruppen på egen hand. Igångsättaren kommer att vara i kontakt med gruppen för att se hur det går och vid behov stötta gruppen i olika angelägenheter med möjlighet att lägga till moduler med utbildning och föreläsningar i valda ämnen.