“lyfter fram människan som meningsskapande utifrån sin situation.
betonar relationernas betydelse för identitetsskapande och upprätthållande av psykisk hälsa.
med fokus på här och nu framhåller en känslomässig förankring och uppmärksamhet.
strävar efter att uppmärksamma individens möjlighet till frihet, val och ansvar i den egna livssituationen.
beaktar möjligheten att se ångest och kriser ur ett existentiellt perspektiv.
Gestaltterapin har under sin livstid kommit att alltmer utvecklas till en interpersonell psykoterapiform som vilar på existentiell grund. Vi ser relationen som läkande i sig. En gestaltterapeut betonar kvaliteter som empati, genuinitet och respekt samt strävar efter att etablera en autentisk verklig relation. Mötet mellan terapeut och klient är ett proffessionellt och mellanmänskligt möte, mellan två personer som delar erfarenheten av att vara en människa i världen. Mötet, kontakten, situationen här och nu, medvetenhet och ansvar är de centrala hörnstenarna.
Kroppsmedvetenheten har en viktig plats i gestaltterapin, eftersom det är genom kroppen vi får kontakt med våra känslor. I kroppen lagrar vi minnen för allt vi upplevt. Kroppen ger också tydliga signaler om hur vi har det. För att komma fram till vad som är oavslutat, oformulerat och som ännu söker sitt uttryck arbetar en gestaltterapeut med att öka din medvetenheten om hur du förhåller dig till din kroppslighet. Sinnesförnimmelser, känslor och intellekt ges samma värde.
Medveten närvaro har varit en av de metoder gestaltterapin arbetat med sedan starten på 1940-talet. Likheter finns till det som idag kallas för Mindfulness. Gestaltterapeuter pratar om awareness, skärpt medvetenhet eller bara här och nu. Medvetenheten tränas upp i nuet – vilket alltid är utgångspunkten i gestaltterapi. När du arbetar med din historia och tidiga erfarenheter så är det i ljuset av hur de påverkar dig i ditt liv idag. Gestaltterapeuter talar också om oavslutade gestalter, med det syftar vi på oavslutade mönster eller teman som upprepar sig i relationer, situationer eller tankar. De behöver avslutas, cirkeln behöver slutas helt enkelt, för att inte de inte ska hindra dig i din nuvarande tillvaro. Det här helhetsperspektivet innefattar också att dina erfarenheter och reaktioner alltid sätts in i det sammanhang du lever i.
Målet med gestaltterapi är att du genom ökad medvetenhet och stärkt självstöd ska kunna bestämma kursen i ditt liv, upptäcka fler valmöjligheter och stretcha dina gränser – privat, personligt, relationellt, likaväl som proffessionellt och politiskt.
Samtal och nyfiket utforskande är gestaltterapeutens huvudsakliga verktyg. Hur utforskandet kommer till uttryck anpassas till klientens behov, förmåga och tema och syftar till att ge nya perspektiv på gjorda erfarenheter, samt att prova olika handlingsalternativ. Många har kommit i kontakt med gestaltterapin genom den teknik som omtalas som den tomma eller heta stolen, en teknik som den samtida gestaltterapin kommit att lämna allt mer. Dagens gestaltterapi lägger större vikt vid de relationella och existentiella dimensionerna. Klientens personlighet och egna önskemål har stor betydelse för hur terapin utformas.
Gestaltterapeuter ser relationen mellan klienten och terapeuten som en bärande och verksam del av terapin. Den speglar hur du har det med kontakten med dig själv och med andra människor. Eftersom det är i relation med andra människor som vi formas och blir till, är det i relationerna vi lär oss hur vi ska förhålla oss till oss själva och vår omvärld. Därför är det också i relation med andra vi kan läkas och få nya perspektiv.
Gestaltterapeuter strävar efter jämbördighet i mötet med klienten. Vi möter dig både som yrkesperson och medmänniska och delar med oss av egna erfarenheter och de reaktioner som kommer upp i mötet med dig – om de är av värde för dig och din process. Terapeuten kan vara både stödjande och konfronterande beroende på vad du som klient behöver.
Som klient har du inflytande över hur din utveckling framskrider. Terapin formas efter vem du är, ditt uttryck och ditt sätt fungera. Gestaltterapins metod är fenomenologisk vilket betyder att vi uppmärksammar och arbetar med det som visar sig. I gestaltterapin är det du som är specialist på att vara du, terapeuten finns där som ett redskap för dig och erbjuder dig sin blick och sin närvaro för att du ska bli uppmärksam på hur du gör för att hindra dig att ta de steg du vill ta i ditt liv.
Gestaltterapi passar för dig som vill arbeta med dig själv utifrån din nuvarande livssituation, som vill få tillgång till hela din person och dina tillgångar. En gestaltterapeut tar emot dig som befinner dig i en djupare kris likaväl som dig som önskar fördjupning eller personlig utveckling. Eftersom kroppen har en viktig plats i gestaltterapin är den här metoden ett bra alternativ till rent kognitiva terapier och för dig som har kroppsliga symtom, känner dig främmande inför eller har bristande kontakt med dina kroppsliga signaler.
Naturligtvis är valet av terapeut viktig, efterom relationen utgör grunden i din terapi, ta därför kontakt med den terapeut som du valt och boka ett första möte för att känna efter om ni klickar. Att välja att gå in i en terapeutisk process är en investering i dig själv. Och ditt liv. Du har bara ett.