KLAR - kultur och ledarskap i arbetslivet

Ett förändringsarbete för den psykosociala arbetsmiljön i hela organisationen

KLAR är ett Ledar– och medarbetarutvecklingsprogram för att utveckla organisationskulturen och den psykosociala arbetsmiljön inifrån och ut.

Syftet är att skapa klarhet i:

· Det som ”sitter i väggarna”, det vill säga värderingar, beteenden och attityder som påverkar den nuvarande kulturen och arbetsmiljön

· Hur medarbetarna beskriver den önskade kulturen och arbetsmiljön

· Vad som behöver göras annorlunda för att skapa den önskade transformationen och förändringen. Vilka beteenden bidrar till den önskade kulturen? Hur skapas den förändringen?

Vi mäter den upplevda nuvarande kulturen
och den önskade kulturen

Med resultatet från KLAR kulturmätningen kan vi utläsa de högst rankade utvecklingsområdena i organisationen. Utifrån dessa kan ni starta er kulturresa och genomföra den förändring ni vill göra. Då kan ni alla vara den förändringen ni vill se. Kulturförändring mot önskat läge är en förändring både i attityder, tankar och beteenden.

Gemensamt skapad plan mot önskat läge

Medarbetarna skapar tillsammans en gemensam handlingsplan mot önskat läge - Det ger empowerment
För att skapa en ny kultur, ett nytt arbetsklimat, behöver alla inblandade reflektera över sin egen roll och inverkan på helheten. Vad kan just jag bidra med som är en del i det önskade läget?
”Alla i sammanhanget är med och bidrar till den upplevda kulturen,
ingen är en del utan att påverka.”

KLAR-processen under ett år

Målet med KLAR 

Ökad psykologisk trygghet och robustare samarbetsklimat för bästa prestation i uppdraget

  • För att förändra den psykosociala arbetsmiljön krävs förändring av medarbetarna i organisationen. För att nå förändring på individnivå krävs att alla har samma språk och uttryck kring värderingar och grupprocesser, kunna kommunicera kring hur de har det och vart de vill och hur de ska ta sig dit tillsammans. 
  • Deltagarna ska efter året med KLAR-Ledarutvecklingen ha ökad förmåga till reflektion, dialog och samskapande samt god kunskap om, och kunna tillämpa teorierna kring:
  • Grupprocesser och Teamutveckling utifrån Susann Wheelans forskning och arbetsmodell IMGD Internal model of Group Development.
  • Värderingsstyrt samarbete och skapande av samsyn, teorier och verktyg utifrån Barrett Analytics©
  • Konflikthantering utifrån teorier och forskning av Thomas Jordan lektor och docent vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet
  • Kommunikation, Feedback, Feedforeward och dialogverktyg enligt NVC - Nonviolent Communication
  • Neuroledarskap, försvar och reaktionsmönster, teorier och verktyg utifrån teoribildning
  • The cykle of experience, hur vi som organismer och organisationer söker balans, homeostasis.

Metoden

Metoden är upplevelsebaserat lärande varvat med teoripass. Processorienterat arbetssätt med reflektioner för lärande. Verkliga case ur deltagarnas vardag används för lärande, metoder och förhållningssätt tränas IRL.Träffar på plats IRL varvas med träffar digitalt

Vill du veta mer?

Låter detta spännande och intressant?
Tveka inte att kontakta oss för att få veta lite mer om hur vi kan stötta dig och din organisation

Fritsch & co AB Gestaltterapi Chefshandledning och Organisationsutveckling kulturutveckling  parterapi familjeterapi Göteborg Alingsås Lerum

Följ oss